Nederlands

De Bagpipe Band “Drums & Pipes Politie-eenheid Limburg” is ontstaan uit de op 10 oktober 1945 opgerichte Politiekapel van de toenmalige gemeentepolitie Maastricht, ze droegen het normale dagelijkse politie-uniform. In 1970 schonk de Maastrichtse burgerij “hun politiekapel” gala-uniformen en een helm met blauwe pluim. De Politiekapel Maastricht, bestond uit een drumband en een fanfare. Zij traden in de periode 1970-1996 met succes op in diverse Europese landen waaronder België, Duitsland, Frankrijk, Engeland en Italië.

Na de reorganisatie van de Nederlandse Politie in 1994 werd de Politiekapel Maastricht opgeheven en ging de kapel verder als de Politiekapel Regiopolitie Limburg-Zuid. De Kapel kreeg het officiële gala-uniform van Nederlandse Politie. De helm met blauwe pluim, het handelsmerk van de kapel, bleef gelukkig als hoofddeksel bestaan. In de periode 1994-2001 had de Politiekapel succesvolle optredens in binnen- en buitenland,  jammer genoeg nam vanaf 2001 de interesse van de leden van de fanfare af, de politiekapel werd in 2002 opgeheven.

De leden van de drumband van de Politiekapel – een vriendenclub – die altijd trouw present waren bij optredens en repetities, wilden echter niet stoppen. Zij kregen toestemming van de Korpschef van de Politieregio Limburg-Zuid om verder te gaan als “Corps of Drums“. Eind 2003 werd de drumband uitgebreid met Pipers en optredens bleven niet uit.

De drummers dragen nog steeds het gala-uniform van de Nederlandse politie met helm en blauwe pluim. De Pipers dragen een Glenn Gary, met de black and white geblokte band van de Britse politie. De tartan die gedragen wordt is de Gordon.

De tamboer-maître/druminstructeur genoot zijn opleiding in Engeland bij de diverse militaire bands. De Pipe-Major is tevens instructeur.

De band treedt op bij taptoes, parades, herdenkingen en festiviteiten. Een greep uit de optredens:

  • Onthulling monument in Warnsveld ter herdenking aan politiemensen die tijdens de uitoefening van hun dienst zijn overleden;
  • Nationale herdenking 60 jaar bevrijding op Amerikaanse militaire begraafplaats Margraten bijgewoond door Koningin Beatrix en President Bush van de Verenigde Staten;
  • Veteranendag Eindhoven en Roermond;
  • Jaarlijkse buitengewone vlaggenparade op Koningsdag te Maastricht en Beek;
  • Tattoo Frankfurt; Loreley Tattoo; Military Tattoo “Auf Schalke”; taptoe Deurne/Antwerpen;
  • Nationale Militaire Taptoe Rotterdam 2016.